SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENMEK İÇİN ‘ARA ÖĞÜN’ ŞART

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin altın kurallarından biri ‘ARA ÖĞÜN’ yapmaktır. Ana öğünlerimizi genellikle atlamayız ama ara öğünler hep unutulur. Bunun sebebi de ara öğün alışkanlığımızın olmaması ve ara öğünlerin beslenmemiz de ne kadar önemli olduğunu bilmememizdir.

Ara öğünlerin en önemli faydası yeme-içme krizlerini önlemesidir. Midemiz 2,5-3 saat sonunda boşaldığı için karnımız acıkmaya başlar ve bu yüzden önümüze ne gelirse tüketiriz, miktarlarına da dikkat etmeyiz. Hâlbuki midemiz tamamen boşalmadan yarım saat bir saat önce yapılacak 100-200kkallik ufak ara öğünler iştahımızı baskılar. Ayrıca kan şekerinin de düzenlenmesine yardımcı olur. Hipoglisemi tehdidini azaltır. Hipoglisemi ataklarının da az yaşanması daha çok sakinlik ve konsantrasyon artışı demek. Çünkü hipoglisemiler azaldıkça sinirlenip öfkelenmeler de azalıyor. Saldırgan yemeler, hızlı çiğnemeler, çiğnemeden yutmalar ve daha pek çok yeme davranışı bozukluğu kayboluyor.

Düzenli ara öğün yapan kişilerde sık beslenme alışkanlıkları kazanıldığı için metabolizma hızı da artışa geçiyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor. Sık sık yapılan ara öğünler göbek bölgesindeki yağlanmanın en büyük düşmanıdır.

Mide-barsak problemi yaşayanlar, yemeklerden sonra gaz-şişkinlik sorunum oluyor diyenler içinde ara öğün yapmak bire bir. Çünkü hızlı yeme, çiğnemeden yutma alışkanları kaybolduğu için yemeklerden sonra ki problemler seyreliyor. Bunu daha da aza indirgemek içinse ara öğünlerde ki tercihimizi lifli gıdalardan yana kullanmak barsak sağlığınızı kontrol altına alır hem de lif içeriği yüksek besinlerin mide de daha uzun süre kalmalarından dolayı kendinizi daha uzun süreli tok hissedersiniz.

ARA ÖĞÜN YAPARKEN KİLO ALMAYIN

Ara öğün yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli konu ise sağlıklı atıştırmalıklarla abur cuburu birbirine karıştırmamamız gerektiği. Light bisküviler, etimek dilimleri ile birlikte yağsız peynir, light yoğurt, ayran veya süt, tuzsuz leblebi, yağsız-tuzsuz patlamış mısır, taze ve kuru meyveler, birkaç yağlı tohum (3-4 ceviz, 5-6 fındık, 7-8 badem gibi seçenekler), taze, haşlanmış, közlenmiş yağsız sebze parçaları mükemmel seçimlerdir.

Şeker ve şekerli gıdaları, cips-kremalı bisküviler ve patates kızartması gibi yağ içeriği yüksek gıdaları, asitli ve şekerli içecekleri, tuz oranı yüksek yiyecekleri tüketmek ara öğünlerde tamamen yanlış seçimlerdir ve kilo almanıza neden olur. En doğru ara öğün seçimleri ise şu şekilde olabilir:

 ara-ogun-atistirmalik

      3 kuru kayısı, 2 parça ceviz

      Yarım paket diyet bisküvi, 1 bardak light süt ile

      1 kutu yoğurt, 10 -15 adet yaban mersini

      1 kutu az yağlı süt, 1 porsiyon taze meyve

      3 adet grisini, 1 bardak ayran

      Yarım paket diyet çubuk kraker, ayran

      ½ simit, 2 light karper peynir

      1-2 dilim ekmek, 1 dilim beyaz peynir

      Light kaşarlı kepekli tost, söğüş sebze

      1 kutu meyveli yoğurt, 10 fındık

      1 su bardağı yağsız patlamış mısır, 1 avuç kuru üzüm

      Çiğ sebzelerden oluşan salata tabağı, 1 dilim peynir, 2 adet galeta

      1 avuç beyaz leblebi, 1 bardak kefir

      5 adet kuru erik, 10 badem

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s